sunnuntai 23. marraskuuta 2014

DIY: Vetoleluja vanhoista t-paidoista


Tähän helppoon projektiin kelpaavat kaikki reikäiset, maalitahraiset ja kuluneet trikoopaidat. Ensiksi siis leikataan paidat matonkuteiksi. (Valmis matonkude kelpaa toki myös, jos sitä sattuu löytymään.) Aloitetaan saksiminen paidanhelmasta ja leikataan paidan ympäri yhtenäinen, noin 3cm leveä suikale. Kannattaa tarkistaa, että paidan sivusaumakohdat pitävät leikatussa kuteessa, jottei kude hajoa pieneksi silpuksi. Huomasin myös, että leikattu kude kannattaa kertaalleen venyttää ennen kerimistä, sillä silloin se rullautuu pyöreäksi paremmin. (Mikäli rullautuu. Tuo vihreä paita esimerkiksi ei rullautunut ollenkaan, vaan pysyi tasaisena suikaleena.)Seuraavaksi otetaan kahdeksan pätkää haluttuja värejä ja solmitaan ne päästä yhteen. Itse käytin arviolta päälle 1,5 metrisiä suikaleita, joista tuli noin 30cm pitkä vetolelu. Uskaltaisin varovasti väittää että noin 50cm kudetta vastaa 10cm:ä valmista lelua. Kannattaa kuitenkin ottaa hieman ekstraa hapsuja ja päätysolmuja varten.


Kun olet tehnyt solmun, aseta lelun alku pöydälle hapsut alaspäin ja jaa kuteet neljään kahden ryhmään kuten allaolevassa kuvassa.


Sitten varsinainen punonta. Tekniikkana käytin munkinnyöri nimistä tekniikkaa, johon löytyy esimerkiksi täältä selkeät ohjeet. Tässä nyt kuitenkin muutama havainnollistava kuva käytännöstä, jos niistä jotain apua sattuu olemaan. Eli otetaan vasemmanpuoleiset suikaleet käden päälle ja nostetaan ne noitten ylimmäisten yli. Käsi (tai sormi) jää tuohon lenkkiin. Sitten nostetaan ylimmäiset suikaleet oikeanpuoleisten yli...


...ja oikeanpuoleiset alimpien yli käden päälle. Viimeinen vaihe on pujottaa alimmat suikaleet käden päällä olevien suikaleiden yltä ja alta. (Kuva havainnollistaa ehkä paremmin.)


Sitten kiristetään ja pitäisi muodostua allaolevan näköinen solmu. Jatketaan punontaa toistaen ohjetta, eli otetaan vasemmanpuoleiset suikaleet käden päälle, siirretään ne ylimmäisten yli ja niin edelleen.


Kun lelu on mielestäsi tarpeeksi pitkä, tehdään solmu myös toiseen päähän ja tasoitellaan hapsut. Sittenpä lelu onkin valmis riepoteltavaksi.


(Kuten muuten ehkä huomaattekin, tuosta kirkkaanvihreästä paidasta tuli vähän resuisen näköinen punos, johtuen ihan siitä että se ei tosiaan suostunut rullautumaan nätisti pyöreäksi venyttelystä huolimatta. Ajanee silti asiansa vetoleluna.)

4 kommenttia:

 1. Ihanat! Pitääpä itsekin tänään silputa pari vanhaa t-paitaa :)

  VastaaPoista
 2. Onpa tosi nättejä! Muutama vanha toppi sopinee tuohon hommaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti :) Vanhojen vaatteiden hyötykäyttöä parhaimmillaan!

   Poista