perjantai 27. marraskuuta 2015

Viralliset terveystarkit

Nyt on tälläinenkin uusi asia koettu koiranomistajana. Tiistaina suunnattiin vakioeläinlääkärimme vastaanotolle heti aamusta. Odotushuoneessa Frodolle laitettiin silmätipat ja itse sain täytellä nivaskan lomakkeita - joista suurin osa osoittautui tarpeettomaksi, koska olin täyttänyt sähköisen terveyslähetteen Omakoirassa jo etukäteen.


Saimme odotella silmätippojen vaikutusta puolisen tuntia, jonka jälkeen eläinlääkäri peilasi silmät. Frodosta toimenpide oli hurjan jännittävä ja se yritti kovasti peruuttaa tutkimuspöydällä karkuun outoja valoja ja laitteita. Silmistä löytyi jotain pieniä arpeumia (ei hajuakaan, mistä olisivat tulleet), mutta ei perinnöllisiä silmäsairauksia. Samalla koplattiin polvet, jotka olivat nekin priimaa eli 0/0.Sen jälkeen siirryttiin rötgenhuoneeseen, jossa Frodo rauhoitettiin kuvia varten. Ensiksi otettiin lonkat ja sitten kyynärät. Oli kyllä jännittävää odotella kuvien ilmestymistä ruudulle.
Eläinlääkäri ei lähtenyt kuvia sen kummemmin arvoimaan. Lonkat perinteiset corgin lonkat, eli joko D:t tai C:t. Kyynäristä sanoi vasemman nivelen olevan väljempi kuin oikean.

Sittenpä alkoi lausunnon odottelu Kennelliitosta. Ehdin jo parisen päivää kuvitella kaikenlaisia kauhuskenaarioita ja etenkin tuo vasemman kyynärän arvio pelotti. Todellakin ne näyttävät aika eriparisilta kuvissa jo ihan maallikon silmään. Odottavan aika on pitkä... Kävin tiistain, keskiviikon ja torstain aikana jatkuvasti Omakoirassa lausunnon toivossa.

Tänään se sitten tuli. Lonkat C/C ja kyynärät 0/0. Lonkat olivat jopa positiivinen yllätys ja tuo kyynärä piristi päivää kummasti. Agilityharrastuksen aloitusta mietiskellään vielä tästä huolimatta. Agility on kuitenkin kuormittava laji varsinkin etupäälle ja veikkaan että tuollainen väljä nivel saattaa kehittää helpommin nivelrikkoa. Katsellaan rauhassa, mihinkäs tässä kiire on.

3 kommenttia:

 1. Meillä on Soran viralliset kuvaukset edessä vasta ensi syksynä, kun ikää on lähemmäs pari vuotta. Toivon vielä että noi lonkat tuosta tiivistyisivät, kun kehitys loppuu, mutta oon kyllä varautunut siihen että ne on ja pysyy löysinä.

  Musta tuntui tosi hurjalta lukea että C-D on töppöjalalle perus tulos, kun Norin D/D:t piti leikata, ei se muuten olis niillä pärjännyt. En ole siis yhtään perehtynyt minkälaisia tuloksia lyhytjalkaisilla on. Onko se niin että esim D-lonkat ei sitten oireile mitenkään näillä lyhytjalkaisilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, valitettavasti corgien lonkkatilanne on aika surkea. KoiraNetistä jos katsoo terveystilastoja niin C ja D ovat ylivoimaisesti yleisimmät tulokset. Kun harkitsin tätä rotua, järkytyin aika paljon tuosta tiedosta. Useamman kasvattajan kanssa juteltuani tulin siihen tulokseen että kyllä corgin uskaltaa ottaa - sen verran harvoin lonkkiaan oireilevat (ainoastaan yksi tapaus tuli tietooni). Mieheni perheellä on itse asiassa corgi, jonka lonkat ovat luokkaa E/D. Tämä rouva täyttää ensi vuonna kymmenen vuotta, eivätkä lonkat ole sitä koskaan vaivanneet.

   Silti toivoisin, että nyt kun lonkkakuvaus on tullut pakolliseksi PEVISA:n myötä asiaan alettaisiin jalostusvalinnoissa kiinniittää enemmän huomiota. Monella tuntuu kuitenkin istuvan sitkeässä, että corgilla kuuluu olla D-lonkat. Tuskinpa niitä harvoja A-lonkkaisia rodusta löytyisi, jos asia olisi näin.

   Poista
  2. Pevisa on kyllä hyvä! Shibat liittyivät siihen myös tämän vuoden alusta. :) Kuvauspakko on nyt, niin saadaan lisätietoa nivelten kunnosta. Suuri osa shiboistahan on niveliltään terveitä, mulle vaan on sattunut pari heikompaa yksilöä.

   Poista