torstai 29. tammikuuta 2015

DIY: Joustokahvallinen vetolelu

Kuten viime postauksessa totesin, en saanut Berralta sitä haaveilemaani joustokahvallista lelua. Vaikka minulle luvattiin lähettää uusi, päätin silti malttamattomana kokeilla tehdä sellaisen itse. Tähän leluun tarvitset vain trikookangasta, nylonnauhaa (tai vastaavaa), kuminauhaa ja paksua kangasta. Halutessasi voit lisätä turkistupsut lelun päähän.


Aloita ompelemalla trikookankaasta kaksi noin 30cm pitkää ja 3cm leveää suikaletta. Näistä tulee siis käsilenkki ja jousto-osa. Mittoja voi muunnella itselleen sopiviksi. 


Seuraavaksi käännä ompelemasi putkilot ympäri. Suosittelen tähän avuksi saksia, jolla kangasta on helppo työntää eteenpäin. Seuraavaksi leikkaa kaksi pätkää nylonnauhaa, jotka vastaavat noin trikooputkiloiden pituuksia (jousto-osassa saa olla muutamia senttejä lyhyempikin). Kuminauhaa tarvitaan vähän päälle puolet trikoon pituudesta, ehkä noin 18cm. Tässä kannattaa ottaa huomioon kuminauhan jousto-ominaisuudet ja valita pituus sen mukaan. Suosittelen tähän projektiin mahdollisimman vahvaa kuminauhaa.


Seuraavaksi pujota nylonnauha kahva-osan trikooputken läpi. Itse koin helpommaksi sujauttaa sakset putkilon läpi ja niiden avulla varovasti vetää nauha toiseen päähän. (Käytin muuten Soneran vanhoja avainnauhoja tässä projektissa  varsinaisen nylonnauhan sijasta. Jotain käyttöä niillekin.)


Seuraavaksi ompele kuminauha ja toinen nylonnauhan pätkä päistään kiinni. Tässä vaiheessa voi ommella molemmat päät, mutta itse tein sen kuitenkin vasta myöhemmässä vaiheessa, kun halusin varmistaa, että nauhat ovat varmasti oikean mittaiset.


Nyt seuraa projektin todennäköisesti vaikein osuus: pujota kuminauha nylonnauha toisen trikooputken läpi. Itse kiinnitin noiden päät tuollaiseen klipsiin ja sen avulla työntelin ne toiseen päähän. Varmasti onnistuu myös perinteisesti hakaneulan avulla tai mahdollisesti myös tuolla edellä mainitsemallani saksimenetelmällä.


Tältä sen nyt pitäisi näyttää. Seuraavaksi ota molemmista päistä kiinni ja vedä kuminauha suoraksi. Nylonnauhan pitäisi laskostua nätisti tuonne kankaan joukkoon. Nyt voi viimeistään ommella nauhojen toisetkin päät yhteen. (Tässä vaiheessa on varmaan hyvä mainita, että tuo nylonnauha ei ole tässä pakollinen, mutta se estää kuminauhan ylivenymisen käytössä.)


Sitten ommellaan käsilenkki kiinni.


Lopuksi vielä vedetään tuon jousto-osan kangasta käsilenkin päälle ja ommellaan.Seuraavaksi tehdään itse leluosa. Ohje on sama kuin täällä lukuunottamatta tuota turkispalaa. Sen lisääminen ei vaadi sen kummempia. Jätä karvaosa taitetun kankaan sisäpuolelle ja ompele kuten ohjeessa. Kannattaa ommella useampaan kertaan, jotta varmasti kestää käytössä.
Lelu sai heti Frodon hyväksynnän. Näitä taidetaan jatkossa käyttää vain treeneissä ;)

1 kommentti:

  1. Vau, tämä olikin mielenkiintoinen! Täytyy kyllä yrittää joskus itsekin väsätä, leluja kun koskaan ei ole liikaa ainakaan meillä, kun tulee uusi niin toinen on jo rikki. :D

    VastaaPoista