torstai 22. tammikuuta 2015

Kuulumisia pentukurssilta

Nyt on kaksi kertaa käyty harjoittelemassa, joten voisihan sitä päivittää tännekin jotain meidän edistymisestä. Tässä kahdella ensimmäisellä kerralla käydyt asiat ja lyhyet selostukset siitä missä mennään. (Kera äärimmäisen tylsän kuvituksen, kun nyt pakkasilla ei pahemmin ole kameran kanssa huvittanut ulkoilla.)


Kontakti
Tämä on jo melko hyvällä mallilla. Häiriöttömässä ympäristössä pitää hyvin katsekontaktia jo pidempiäkin matkoja. Tarkoitus olisi seuraavaksi pohjustaa seuraamiset kuntoon. Aloitetaan ensin "epävirallisesta" seuraamisesta oikealla puolella ja sitten aletaan hioa ihan tokoseuruuta. Perusasentoa ollaan harjoiteltu Silvia Trkmanin menetelmällä. Vasemmalle puolelle tulee jo melko hyvin, oikealle vähän huonommin, mutta sille puolelle ei mitään täydellistä perusasentoa tarvitse hioakaan. Seuraavaksi näihin yhdistetään käskysanat "sivu" (vasen) ja "viereen" (oikea).

Vastaantulijoiden ohittaminen on vielä suuri kompastuskivi. Tähän pieni avautuminen: Ihmisille on näköjään ylitsepääsemättömän vaikeaa kysyä lupa, että saako sitä koiraa oikein tulla lääppimään. Tämän ilmiön olen huomannut nimenomaan silloin, kun koira on pentu. Frodo innostuu vastaantulijoista ihan älyttömästi ja yleensä reaktio on molemminpuolinen, sillä koira löytyy jo melkein vastaantulijan sylistä ennen kuin kysytään epämääräisesti lässytyksen lomasta saako sitä silittää. Aha, no näköjään saa...

Toki se hihnassa tuhannen riemulla luoksesi tempova pentu on käsittämättömän suloinen, mutta jos koiran omistaja selkeästi yrittää harjoitella ohituksia, auttaisi suuresti, jos et huomioisi koiraa mitenkään. Edes katsekontaktilla. Murr. (Onneksi tämä ongelma korjautunee viimeistään sitten, kun Frodosta kasvaa ei-niin-suloinen aikuinen. Sitä odotellessa...)


Luoksetulo
Tätä ei olla harjoiteltu oikeastaan ollenkaan. Frodo kuitenkin tulee sisällä luokse, kun sitä kutsuu nimeltä, joten edes jollain mallilla ollaan. Hallillakin luoksetulo onnistui hyvin ilman häiriötekijöitä. Seuraavaksi pitäisi vaan jalkautua ulos avustajan kanssa ja harjoitella luoksetuloa myös häiriöllisessä ympäristössä. Myös käskysana (tänne) pitäisi jossain vaiheessa liittää mukaan. Ehkä vasta sitten kun harjoitellaan ihan tokoluoksaria?

Istu ja vapaa
Tämä on ihan vaiheessa. Frodo kyllä istuu, mutta en vielä menisi vannomaan, että se ihan täysin ymmärtää käskysanan merkityksen. Luulen, että se tarjoaa istumista siksi kun se on helpointa. Aletaan kiinnittää noihin käskysanoihin enemmän huomiota, kunhan otetaan seisominen ja maahanmeno mukaan kuvioihin. Eiköhän se siitä selkeydy. Vapaa- käskyn kanssa on myös pientä takkuilua, sillä kun vapautan Frodon se vaan jää hölmönä töllistelemään paikoilleen, ellen heitä sille lelua tai namia. Ideahan tässä olisi, että koira lopettaa nykyisen tehtävänsä (=istuminen) vapautuskäskyn saatuaan, joten tämän suhteen etsitään sitä ahaa-elämystä pikkucorgin pääkopasta.


Paikallaolo
Juuei... Ollaan harjoiteltu tuota perusasentoa ilmeisesti liikaa, kun Frodo pyöräyttää takapuolensa koko ajan jalkaa vasten jos yritän mennä kauemmaksi. Paikallaolo onnistuu toistaiseksi ainoastaan ulko-oven edessä, jossa koira saa vasta luvan saatuaan seurata rappukäytävään. Alku sekin. 

Leikkiminen ja lelun noutaminen
Leikkiminen: JES! Frodo leikkii ihan superhyvin vetoleikkejä. Oiskohan miulla tässä nyt vihdoin sellainen lelulla palkkautuva koira? Hyvät vinkit lelulla palkkaamisen suhteen olisivat kyllä tarpeen, kun käytännössä ihan uusi juttu itselle... Lähinnä pelkään, että saan koiran jotenkin kyllästymään leluihin. Lieköhän se toisaalta edes mahdollista, jos koiralta löytyy taipumusta vetoleikkeihin?

Noutaminen taas takkuaa... Frodoa ei nimittäin pahemmin kiinnosta juosta heitetyn lelun perään. Tai kyllä se sinne juoksee, mutta ei useimmiten koskekaan leluun, vaan palaa suorinta tietä takaisin minun luo. Jatkossa siis hurjasti kehuja lelun suussa pitämisestä ja aloitetaan harjoittelu superkivoilla leluilla. Jospa jossain vaiheessa päästään sitten noutokapulan pitämiseen ja ihan varsinaisen noudon harjoitteluun?

Viretila
Tämä ollaan saatu pysymään aika hyvänä. Lepoharjoituksessa tosin Frodo meinaa käydä ylikierroksilla ja alkaa hammastelemaan, mutta rauhoittuu kuitenkin jonkin ajan kuluttua. Pääasia, että tekemisen meininkiä löytyy edes silloin kun sitä tarvitaan.

Pätevä rotta <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti