tiistai 9. joulukuuta 2014

DIY: Vetoleluja vanhoista farkuista


Käsityökärpänen pääsi puraisemaan, joten tässä taas uusi helppo kierrätysprojekti. Tähän tarvitset vain vanhat farkut (tai muut paksukankaiset housut), nylonnauhaa tai matonkudetta ja ompelukoneen.


Lelu 1: Mittaa esim farkun lahkeesta suorakaiteen muotoinen kaistale. Itse käytin farkkulelussa noin 16x25cm palaa, huomioi saumavarat.Taita leikkaamasi suikale kahtia ja ompele sen ympäri ompelukoneella. Leikkaa lelun kulma kuten alla olevassa kuvassa ja käännä ympäri.Täytä lelu haluamallasi materiaalilla. Itse käytin kaapin perältä löytynyttä kangasta, josta tein silppua. Silpun voi tehdä ihan hyvin myös tähän projektiin uhraamistasi farkuista.


Seuraavaksi käsilenkki. Tiedättehän, että Flexin mukana tulee aina sellainen turvaremmi, jolle ei löydy mitään järkevää käyttöä. Nytpä löytyi! Toki nylonnauhaa myydään myös valmiina, jos ei tuota remmiä satu omistamaan. Käsilenkin voi punoa myös itse matonkuteesta (ks. alempaa toisen lelun ohje). Lopuksi lenkki asetetaan paikoilleen ja ommellaan lelun päältä kiinni. Valmis!


Lelu 2: Tästä tulee namitaskullinen vetolelu, eli sen sisälle voi laittaa mitä ikinä lystää. Leikkaa ensiksi farkkujen vetoketjuosa irti ja sitten leikkaa vastaavan kokoinen pala kangasta esim. lahkeesta.


Seuraavaksi ompele lahkeesta leikkaamasi palan oikealle puolelle valitsemasi käsilenkki. Tämä vaihe ihan sen takia, että käsilenkki on tässä vaiheessa helpoin kiinnittää tukevasti paikoilleen. Käytin matonkuteesta punottua pätkää (ohje: neljän nauhan pyöreä punos), mutta suosittelen kuitenkin nylonnauhaa. On nimittäin miljoona kertaa helpompi ommella, kun on litteä.


Seuraavasta vaiheesta unohdin ottaa kuvan, mutta aseta kankaanpalat oikeat puolet vastakkain (käsilenkki jää palojen väliin) ja kiinnitä toisiinsa nuppineuloilla. Ompele palojen ympäri. Erityisen tarkka kannattaa olla tuolla käsilenkkisivulla, jotta vetoketjun päät sattuvat kohdalleen. En voi olla korostamatta nuppineulojen tärkeyttä. Vahvista käsilenkin kiinnityskohdat käsin, mikäli ompelukoneesi ei ompele noin paksua.


Seuraavaksi siisti saumat ja leikkaa kulmat samalla lailla kun ensimmäisessä lelussa. Lopuksi käännä lelu ympäri.

2 kommenttia:

  1. Nämä olivat kyllä tosi kivoja! :) Pitääpäs joskus tuota namitaskujuttua koittaa

    VastaaPoista